17. tammi, 2022

Kiinteän ravinnon tielle

Kun tilanne helpottaa jonkin ajan kuluttua, niin sitten voi siirtyä sellaiseen kiinteämpään ravintoon, mikä ei aiheuta lisäkipua. Se tieto ei tule kenellekään A4:lla postiluukkuun, vaan sen jokainen joutuu itse selvittämään kokeilun ja monen erehdyksen kautta. Yritän kuitenkin kartoittaa erilaisia asioita/ruokia. Niistä jotkut voivat olla haasteellisia ja toisaalta on niitä, joiden avulla mahdollisesti saavutettaisiin hyvin voiva vatsa. Tähän vaiheeseen on hyvä pitää tarkkaakin ruokapäiväkirjaa.

Olen tänne resepteihin laittanut ensimmäisenä Ton-ton-ton-sämpylät.
Hain sairastumiseni jälkeen leipää, minkä suolistoni voisi hyväksyä. Se on totta, että suolisto/vatsa on se, joka ilmoittaa, mikä on ok ja mikä ei. Tällaisessa vaiheessa on päivänselvää, kuka määrää ja ketä.
Hiiva/nostatusjuuri on osoittautunut usein aktiiviseksi vatsa- ja ilmavaivojen aiheuttajaksi. Sitten piti keksiä, miten se/ne voisi korvata. Tällöin muistuivat vanhat tutut leivinjauhe ja ruokasooda.
Seuraavaksi vehnä lisäsi oireita, joten se piti poistaa ja samalla muutkin gluteenia sisältävät viljat. Seuraava ongelma oli saada taikinaan ominaisuudet ja oikea koostumus (kuten vehnä- ja hiiva/nostatusjuuritaikinoissakin). Tältä sektorilta löytyivät Ksantaani sakeuttamaan ja Psyllium antamaan taikinalle sitkoa. Isommissa määrin Ksantaani voi olla laksatiivinen, mutta näin pienissä määrin käytettynä en usko, että syntyy ko. ongelmaa. Jatkoin Psylliumin taustojen selvitystä. Hetken etsimisen jälkeen löytyi Psylliumin yhteys apteekin Vi-Siblin -tuotteeseen, tosin raekoko on toinen.

Vi-Siblinin vaikuttava aine on ispagulan (Plantago Ovata) siemenkuori.   

Psyllium eli ispaghulan on (Plantago ovata) kuivatuista siemenistä valmistettua jauhetta.


Näillä kriteereillä eteni ton-ton-ton-sämpylöiden kehittely. 
Sitten kun tilanne helpotti, niin uskalsin kokeilla jo lisäkuituja (pellavarouhe ja eri siemenet).

Nykyisellään nuo sämpylät pelastavat minut vaikeimmankin haasteen yli.
Olen noin 10 vuotta kehitellyt ton-ton-ton-sämpylöitä ja tässä on viimeisin versioni

Jaa tämä sivu