24. tammi, 2022

Maitohappobakteereista

Suoliston bakteerikantaa ja immuunipuolustusta tukemaan voi käyttää maitohappobakteereita.
Niitä löytyy mm. ruoka-aineista, joissa on luonnostaan maitohappobakteereja tai sitten lisättynä.

Maitohappobakteereja käytetään mm. piimän ja juuston valmistukseen.

Ruoka-aineista mm. hapankaalessa, suolakurkussa, Kombucha-juomassa ja Kimchissä on eläviä mikroobeja, koska ne ovat fermantoituja tuotteita.

Jos tuote fermatoinnin jälkeen kuumakäsitellään, niin tuotteessa ei ole enää eläviä mikroobeja.

Kaupan ja apteekin maitohappobakteerivalmisteista

Olet varmaan huomannut, että tarjolla on monenlaisia maitohappobakteereja. Kuitenkin yksi asia, mikä on hyvä tarkistaa heti ensimmäisenä on se, että miten tuote on tarkoitettu nautittavaksi.
Jos kyse on purutabletista tai juomasta, niin suurella varmuudella tuote sisältää keinotekoisia makeutusaineita.
Jos tarkoituksesi on vakauttaa suolistoasi ottamalla maitohappobakteereja, niin keinotekoisia makeutusaineita sisältävät tuotteet eivät ole parhaita, koska niillä on taipumus aiheuttaa vatsakipua, ilmaa ja jopa laksatiivisen ominaisuutensa vuoksi myös ripulia.

Suositeltavaa on valita maitohappobakteerivalmiste, mikä ei sisällä keinotekoisia makeutusaineita.

On myös toiminnaltaan eri tyyppisiä maitohappobakteerivalmisteita.

Varsinkin, jos käytät maitohappobakteerivalmistetta antibioottikuuri aikana, on syytä huomioida, että maitohappobakteerituote on enterovalmiste, mistä maitohappobakteerit vapautuvat vasta ohut- ja paksusuolen alueelle eli siellä, missä niiden tuleekin tukea suoliston ns. hyvää bakteerikantaa.
Samalla pitää muistaa, että maitohappobakteerit pitää ottaa pari tuntia ennen tai pari tuntia jälkeen antibioottivalmisteen.

Mm. Precosan vaikuttava aine on Saccharomyces boulardii. Se on probiootti, mutta ei maitohappobakteeri. Katso Fimean varoitus seuraavassa blogikirjoituksessa.

Jaa tämä sivu