6. maalis, 2022

Miten suolisto reagoi?

Keinotekoisilla makeutusaineilla on laksatiivinen vaikutus meidän suolistossa. 

Tästä seuraa, että suolistoon kertyy ilmaa ja usein se tuntuu turvotuksena ja jopa kovina kipuina ja ripulina. 

Toisaalta suoliston bakteerikanta myös vaurioituu ja immuunipuolustus heikkenee.

Kun suolisto joutuu rankan keinotekoisten makeutusaineiden hyökkäyksen kohteeksi, niin se on altis suolistosairauksille. Mikään suolistosairaus ei tule varmaan yhden tekijän aiheuttamana, mutta sen syntymiseen myötävaikuttavat geeniperintö, elämäntapa ja ruokailutottumukset. 

Elämäntapa ja ruokailutottumukset ovat jo isompi setti selvitettäväksi, mutta yleisohjeeksi voisi mainita riittävä lepo, säännöllinen unirytmi, liikunta ja monipuolinen ruokavalio, jossa on merkittävän paljon kasviksia.

Artikkeli:  Kun käytät keinotekoisia makeutusaineita, tätä se tekee kehollesi  https://www.nainen.com/kun-kaytat-keinotekoisia-makeutusaineita-tata-se-tekee-kehollesi/  Tosin stevia viimeisten tietojen mukaan on vaikutukseltaan verrattavissa muihin keinotekoisiin maääkeutusaineisiin.

Tutkittua tietoa: Consumption of sugar sweetened beverages, artificially sweetened beverages, and fruit juice and incidence of type 2 diabetes: systematic review, meta-analysis, and estimation of population attributable fraction  https://www.bmj.com/content/351/bmj.h3576.long

Tutkittua tietoa:  Effects of Sucralose Ingestion versus Sucralose Taste on Metabolic Responses to an Oral Glucose Tolerance Test in Participants with Normal Weight and Obesity: A Randomized Crossover Trial https://www.mdpi.com/2072-6643/12/1/29/htm

Jaa tämä sivu