Suolistovaurioiselle ravinnon merkitys on suuri.

Perusasia on, että kun suoliston bakteerikanta on syystä tai toisesta vaurioitunut, niin tilanne muistuttaa vastasyntyneen vauvan suolistoa. Silloin ns. tavallinen ruoka ärsyttää jo koostumuksellaan. Eihän vastasyntynytkään syö perunoita ja läskisoosia.

Pahimpaan vaiheeseen on suositeltavaa, että ruoka soseutetaan, kuten vauvaikäisillekin. Jos itse ei jaksa kokata, niin kaupasta voi ostaa vauvoille tarkoitettua soseutettua ruokaa, mihin on hyvä lisätä suolaa ennen tai jälkeen lämmityksen.


Keinotekoisten makeutusaineet: missä ja mitä?

Perustan tämän kirjoitukseni tietoihin keinotekoisten makeutusaineiden suolistolle ja sen mikroobeille aiheuttamiin ongelmiin.

Nykyisin keinotekoisia makeutusaineita löytyy kaikista lääkkeistä, mitkä ovat purutablettina ja nestemäisesti nautittavia porelääkkeita ja yli 90%:n varmuudella myös yskänlääkkeissä.

Ruokakaupan hyllyiltä löytyy keinotekoisesti makeutettuja niin vatsan ns. hyvinvointia lisäämään tarkoitettuja nestemäisiä juomia kuin jugurtteja, mm. marjakeittoja yms.

Light-juomat sisältävät moninaisia keinotekoisia makeutusaineita, kun myös monet aterian ja välipalojen korviketuotteet.

Suurimpia keinotekoisten makeutusaineiden "soita" löytyy kaupan karkkihyllyiltä. Merkittävä määrä makeisia on keinotekoisesti makeutettuja ja purukumit noin 100%:n varmuudella.

Lapsille tarjotaan kodeissa ja jopa päiväkodeissa purukumia ja/tai makeisia, mitkä ovat keinotekoisesti makeutettuja. Kun lapsi on totutettu näihin makeisiin ja pienestä pitäen, niin ei ole mikään ihme, että meillä on parikymppisiä suolistosairaita nuoria.

Hoidetaan hampaita keinotekoisilla makeutusaineilla ja vaurioitetaan suoliston bakteerikanta ja pahimmillaa suolisto myös loppuelämäksi.

Olen lainannut Wikipedian keinotekoisten makeutuaineiden taulukkoa tähän:

E-koodi Makeutusaine
E420 sorbitoli
E421 mannitoli
E950 asesulfaami K
E951 aspartaami
E952 syklamaatti (Ca, Na)
E953 isomalti, isomaltitoli
E954 sakariini (Ca, Na, K)
E955 sukraloosi
E957 taumatiini
E959 neohesperidiini DC 5
E960 stevia
E961 neotaami
E962 aspartaamiasesulfaamisuola kts. E950 ja E951
E965 maltitoli
E966 laktitoli
E967 ksylitoli
E968 erytritoli
E969 advantaami

Koska artikkeli on hyvin yksityiskohtainen, niin on parempi, että asiasta kiinnostunut lukee sen suoraan Wikipediasta. Tässä linkkihttps://fi.wikipedia.org/wiki/Makeutusaine

Suosittelen, että tutustut myös tähän artikkeliin, vaikka onkin vähän vanhempi:

Aiheuttavatko makeutusaineet syöpää? Selvitimme 9 faktaamakeutusaineista

Päänsärkyä, lihavuutta, tinnitusta, persoonallisuushäiriöitä - keinotekoisten makeuttajien oletettu syntilista on pitkä. Mutta onko väitteissä perää?

https://www.terve.fi/artikkelit/aiheuttavatko-makeutusaineet-syopaa-selvitimme-9-faktaa-makeutusaineista


Kiinteän ravinnon tielle

Kun tilanne helpottaa jonkin ajan kuluttua, niin sitten voi siirtyä sellaiseen kiinteämpään ravintoon, mikä ei aiheuta lisäkipua. Se tieto ei tule kenellekään A4:lla postiluukkuun, vaan sen jokainen joutuu itse selvittämään kokeilun ja monen erehdyksen kautta. Yritän kuitenkin kartoittaa erilaisia asioita/ruokia. Niistä jotkut voivat olla haasteellisia ja toisaalta on niitä, joiden avulla mahdollisesti saavutettaisiin hyvin voiva vatsa. Tähän vaiheeseen on hyvä pitää tarkkaakin ruokapäiväkirjaa.

Olen tänne resepteihin laittanut ensimmäisenä Ton-ton-ton-sämpylät.
Hain sairastumiseni jälkeen leipää, minkä suolistoni voisi hyväksyä. Se on totta, että suolisto/vatsa on se, joka ilmoittaa, mikä on ok ja mikä ei. Tällaisessa vaiheessa on päivänselvää, kuka määrää ja ketä.
Hiiva/nostatusjuuri on osoittautunut usein aktiiviseksi vatsa- ja ilmavaivojen aiheuttajaksi. Sitten piti keksiä, miten se/ne voisi korvata. Tällöin muistuivat vanhat tutut leivinjauhe ja ruokasooda.
Seuraavaksi vehnä lisäsi oireita, joten se piti poistaa ja samalla muutkin gluteenia sisältävät viljat. Seuraava ongelma oli saada taikinaan ominaisuudet ja oikea koostumus (kuten vehnä- ja hiiva/nostatusjuuritaikinoissakin). Tältä sektorilta löytyivätKsantaanisakeuttamaan ja Psyllium antamaan taikinalle sitkoa. Isommissa määrin Ksantaani voi olla laksatiivinen, mutta näin pienissä määrin käytettynä en usko, että syntyy ko. ongelmaa. Jatkoin Psylliumin taustojen selvitystä. Hetken etsimisen jälkeen löytyi Psylliumin yhteys apteekin Vi-Siblin -tuotteeseen, tosin raekoko on toinen.

Vi-Siblinin vaikuttava aine on ispagulan(Plantago Ovata)siemenkuori.

Psylliumeliispaghulanon(Plantago ovata) kuivatuista siemenistävalmistettua jauhetta.


Näillä kriteereillä eteni ton-ton-ton-sämpylöiden kehittely.
Sitten kun tilanne helpotti, niin uskalsin kokeilla jo lisäkuituja (pellavarouhe ja eri siemenet).

Nykyisellään nuo sämpylät pelastavat minut vaikeimmankin haasteen yli.
Olen noin 10 vuotta kehitellyt ton-ton-ton-sämpylöitä ja tässä on viimeisin versioni


Kasvikset, marjat, juurekset, hedelmät

Kasvikset, marjat ja hedelmät ovat tärkeitä vitamiini- ja hivenaineiden saannin kannalta. Vaurioitunut suolisto saattaa reagoida edellä mainittuihin tuotteisiin hyvinkin rajusti. Yleensä kypsennettynä ja vielä soseutettuna suolisto voi sietää kasvikunnan tuotteita. Tämä sieto ja määrä ovat hyvin yksilöllisiä.

Kun siirrytään seuraavaan vaiheeseen, niin smoothiet ovat kokeilun arvoisia.
Suosittelen, että rakentelet itse ainakin alkuun nämä smoothiet, koska silloin tiedät tarkalleen, mistä aineosista juoma koostuu. Tämäkin on kallisarvoista tietoa ruokapäiväkirjaasi.
Smoothie tuo ruokavalioon piristystä ja vitamiini- ja hivenaineineboostia.

Smoothie-sivultalöydät Punaisen smoothien ohjeen.


Maitohappobakteereista

Suoliston bakteerikantaa ja immuunipuolustusta tukemaan voi käyttää maitohappobakteereita.
Niitä löytyy mm. ruoka-aineista, joissa on luonnostaan maitohappobakteereja tai sitten lisättynä.

Maitohappobakteereja käytetään mm. piimän ja juuston valmistukseen.

Ruoka-aineista mm. hapankaalessa, suolakurkussa, Kombucha-juomassa ja Kimchissä on eläviä mikroobeja, koska ne ovat fermantoituja tuotteita.

Jos tuote fermatoinnin jälkeen kuumakäsitellään, niin tuotteessa ei ole enää eläviä mikroobeja.

Kaupan ja apteekin maitohappobakteerivalmisteista

Olet varmaan huomannut, että tarjolla on monenlaisia maitohappobakteereja. Kuitenkin yksi asia, mikä on hyvä tarkistaa heti ensimmäisenä on se, että miten tuote on tarkoitettu nautittavaksi.
Jos kyse on purutabletista tai juomasta, niin suurella varmuudella tuote sisältää keinotekoisia makeutusaineita.
Jos tarkoituksesi on vakauttaa suolistoasi ottamalla maitohappobakteereja, niin keinotekoisia makeutusaineita sisältävät tuotteet eivät ole parhaita, koska niillä on taipumus aiheuttaa vatsakipua, ilmaa ja jopa laksatiivisen ominaisuutensa vuoksi myös ripulia.

Suositeltavaa on valita maitohappobakteerivalmiste, mikä ei sisällä keinotekoisia makeutusaineita.

On myös toiminnaltaan eri tyyppisiä maitohappobakteerivalmisteita.

Varsinkin, jos käytät maitohappobakteerivalmistetta antibioottikuuri aikana, on syytä huomioida, että maitohappobakteerituote on enterovalmiste, mistä maitohappobakteerit vapautuvat vasta ohut- ja paksusuolen alueelle eli siellä, missä niiden tuleekin tukea suoliston ns. hyvää bakteerikantaa.
Samalla pitää muistaa, että maitohappobakteerit pitää ottaa pari tuntia ennen tai pari tuntia jälkeen antibioottivalmisteen.

Mm. Precosan vaikuttava aine onSaccharomyces boulardii. Se on probiootti, muttaei maitohappobakteeri. Katso Fimean varoitus seuraavassa blogikirjoituksessa.


Saccharomyces boulardii -lääkevalmisteiden käyttö

TIETO&VAROITUS KAIKILLE IKÄIHMISILLE, MONISAIRAILLE JA HEIDÄN HOITAJILLE JA HOITOYKSIKÖILLE.

Precosan eli
Saccharomyces boulardii -lääkevalmisteiden käyttöä on rajattu ja varoituksia lisätty

Kysymyksessä probiootti, minkä perustuu Saccharomyces boulardii -SIENEEN. Ja tämä voi olla vaarallinen, joillekin potilaista.

Lue FIMEAn varoitus:

https://sic.fimea.fi/verkkolehdet/2018/2018/vain-verkossa/saccharomyces-boulardii-laakevalmisteiden-kayttoa-on-rajattu-ja-varoituksia-lisatty

Tarkentavaa tietoa:

https://www.fimea.fi/documents/160140/2527902/Saccharomyces+boulardii+DHPC+Final-FI+2017-12-14.pdf/73f245d5-928e-809f-59c2-b50815b68d4d


Suolistobakteereista huolehtiminen voi taata pitkän ja terveen elämän

Edelleen ajankohtaista tietoa!

MTV 16.9.2019 Suolistobakteereista huolehtiminen voi taata pitkän ja terveen elämän – ”toisten aivojemme” tutkija kertoo, miten se onnistuu: "70 prosenttia kaikista kuolemista liittyy elämäntapoihin"


Pysäyttävä tutkimustulos

MTV 29.4.2022Jo yksi antibioottikuuri aiheuttaa pikkulapsen elimistössä huolestuttavan


Terveyttä tukevia ruokayhdistelmiä

VOICE.FI
22.3.2022
Erikoiset ruokayhdistelmät voivat edistää terveyttäsi - katso asiantuntijan vinkit ruokien yhdistelemiseen

https://www.voice.fi/terveys-ja-hyvinvointi/a-214348


Ravinnolla hoitoa suolisto-oireisiin

MTV UUTISET
06.02.2022
Vältä tukalat vatsavaivat: Syö näitä ruokia

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/valta-tukalat-vatsavavat-syo-naita-ruokia/8346924


KAKSPLUS
3.2.2022
Ruokavalion muutoksia – nyt riitti huono olo!

https://kaksplus.fi/blogit/ihan-mamina/2022/02/03/ruokavalion-muutoksia-nyt-riitti-huono-olo/?shared%3D2698-4d7da43f-1

Hei,

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on antaa ohjeita ja vinkkejä suolistosairaiden mm. ruokavalintoihin, jotta niistä saisi edes jotain helpotusta arjen suolistohaasteisiin.

En ole lääkäri, mutta vuodesta 2008 olen yksityisenä ihmisenä toiminut Clostridium difficile -potilaiden ja heidän läheisten/omaisten vertaistukena.

Taustastani sen verran, että olen antibioottikuurin jälkeen sairastanut vaikea-asteisen Clostridium difficile -infektion, minkä jälkitautina sain lamaantuvapaksusuolisairauden. Nämä yhdessä aiheuttivan reuman. Clostridium difficile hoidettiin ulosteensiirrolla ja lamaantuvapaksusuoli poistettiin kokonaan. Kuitenkin jäljelle jäi suolistovauriot ja reuma moninaisesti. Yksityiskohtia nimellä Tapaus Rinnekangas löytyy täältä

Lääkärin kertomaan

https://www.marja-liisarinnekangas.fi/425457409/439071662

Potilaan kertomaa

https://www.marja-liisarinnekangas.fi/425457409/439071828